Nieuws


VUB, ULB en itsme® presenteren tweede luik van studie over politieke betrokkenheid in België

Burgerparticipatie: vervolgonderzoek naar alternatieve manieren voor burgers om deel te nemen aan de politieke besluitvorming



Stemmen is slechts één van de actiemiddelen van burgers. Hoewel de parlementaire democratie de hoeksteen blijft van onze maatschappij, bestaan er talrijke andere vormen van burgerparticipatie die de democratie levend houden. Een nieuwe studie van de VUB, ULB, op aanvraag van itsme®, lijst al deze initiatieven op en geeft aanbevelingen om de betrokkenheid van de burger bij de politieke besluitvorming te vergroten.

In welke mate is de Belg betrokken bij de stembusgang en de ruimere politieke besluitvorming? Wat zijn, naast het stemhokje, de alternatieven om burgers te betrekken bij de ontwikkeling van het overheidsbeleid? Dat is het voorwerp van een tweedelige academische studie van het Departement Politieke Wetenschappen (POLI) van de VUB en het Centrum voor de Studie van de Politieke Praktijk (Cevipol) van de ULB. Het onderzoek krijgt de steun van de identiteitsapp itsme®, de toegangssleutel tot de onlinediensten van de overheid (en van vele privépartners).



Klik hier om beide studies te lezen en/of te downloaden.